2010. május 25., kedd

Túrótorták királynője

Az elnevezés nem tőlem származik, hanem kedves barátunktól, aki miután megkóstolta, azóta is emlegeti, nem is mint a túrótorták, hanem egyáltalán mint minden torták koronázatlan királynőjét.
Sokáig az ír whiskey-s krémtorta óriási versenytársa volt, és évekig nem akadtam olyan receptre, amelyik felvette volna velük a versenyt.



Az eredeti receptet anyu találta, már nem emlékszem, hogy hol, mindenesetre ő kérte, hogy süssem meg, mert biztos finom. Némi feljavítás után receptje a következő:

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1/4 dl rum
  • 15 dkg liszt

A túrókrémhez:
  • 1 kg túró
  • 2 citrom
  • kb. 22 dkg porcukor
  • 6 lap zselatin (vagy egy kiszacskó)
  • 4 dl tejszín
  • 50 dkg friss eper, barack, málna, banán esetleg konzerv őszibarack
  • díszítésnek a torta tetejére további gyümölcs vagy befőtt ízlés szerint
  • 1 csomag tortazselé

A tésztához 10 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat és utána kanalanként a rumot.
A tojásfehérjéket felverjük, amikor már kezd keményedni, hozzákeverek még 5 dkg cukrot.
A vajas-cukros-tojásos krémhez először a liszt egy részét, majd a tojásfehérje egy részét keverjük, addig folytatva, míg el nem fogy.
Kivajazott, lisztezett 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában 165 fokon (nem légkeverésesnél 10 fokkal magasabban) kb. 30-35 percig sütöm.

Amíg hűl, a krémbe szánt gyümölcsöket felaprítjuk (és még a mosogatás is belefér :))

A krémhez először a túrót keverjük össze 2 citrom levével, és kb. 20 dkg porcukorral, de ez ízlés szerint több/kevesebb is lehet, csak figyelembe kell venni, hogy a tejszín nem édes, tehát a túrókrémet kicsit édesebbre kell csinálni, mint amilyennek a végeredményt szeretnénk.
Ezután botmixerrel kicsit összetörjük a túrót.
Fontos, hogy milyen túrót használunk, én a papírba csomagolt vagy a műanyag dobozos 1/4 kilós kiszerelésűt szoktam venni, tapasztalatom szerint a zacskós vizesebb. Abból is el lehet készíteni, de akkor több zselatin kell hozzá.
Kb. fél deci tejszínben feloldjuk a zselatint, kicsit lehűtjük és jól elkeverjük a túrós masszával.
A maradék tejszínt felverjük, jól összekeverjük túrókrémmel, és végül belekeverjük a maradék gyümölcsöket is.
Az egészet a tortaforában lévő tésztára öntjük, és hűtőben legalább 3 órát dermesztjük.

Utána jöhet az utolsó fázis, a díszítés és rá a tortazselé, ez utóbbi elhagyható, ha nem kell utaztatni tortát és olyan gyümölccsel díszítjük, ami nem barnul meg.
Ez már mindenkinek egyéni ízlésére, fantáziájára és idejére van bízva. Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése