Az eredeti receptet egy nyolcvanas évek végén - az akkor még német nyelvű - Burdában találtam. A torta tésztájához szükséges hozzávalókat sajnos maradéktalanul nem sikerült lefordítanom, és német anyanyelvű kollégámnak, férfi lévén, fogalma sem volt, mit jelentenek azok a szavak. Most már gyanítom, hogy az étkezési keményítő lett volna, ami a tésztába kellett, de akkoriban ez még nem volt mindennapos dolog.
Így hát a rejtélyes összetételű de kakaós piskótának kinéző tészta helyett diós tortalappal sütöttem meg életem első ír-whiskey krémes tortáját. Szerintem így még finomabb.
Így hát a rejtélyes összetételű de kakaós piskótának kinéző tészta helyett diós tortalappal sütöttem meg életem első ír-whiskey krémes tortáját. Szerintem így még finomabb.
A családi összejövetelek egyik legkedveltebb darabjának a receptjét azóta is több helyen kerestem, de nem találtam. Kissé időigényes, de roppant finom...


Diós tortalap
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 2,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 15 dkg darált dió
A megadott mennyiség két tortalaphoz elég. Én mindig ennyiből készítem, majd kettévágom és a felét lefagyasztom, így a következő sütésnél nem kell a tortalapot is újra készíteni.
A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverem, apránként hozzákeverem a hideg tejet, a sütőport, a lisztet és a diót, végül kanalanként a tojások keményre felvert habját.
Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformában 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.
Ha kihűlt, kettévágom. Az egyik felét elteszem későbbre, másik felét visszateszem a tortaformába, és jöhetnek rá a krémek!
A tortalapot meg lehet locsolni egy kis cukrozott langyos tej és whiskey keverékével, ha a lágyabb tortalapot szereti valaki.
A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverem, apránként hozzákeverem a hideg tejet, a sütőport, a lisztet és a diót, végül kanalanként a tojások keményre felvert habját.
Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformában 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.
Ha kihűlt, kettévágom. Az egyik felét elteszem későbbre, másik felét visszateszem a tortaformába, és jöhetnek rá a krémek!
A tortalapot meg lehet locsolni egy kis cukrozott langyos tej és whiskey keverékével, ha a lágyabb tortalapot szereti valaki.
Whiskey-s csokoládé krém
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé
- 1/2 dl víz
- 1/2 dl whiskey
- 4 lap zselatin
- 6 tojásfehérje
Az étcsokoldét a whiskey-s vízben felolvasztom (ha valaki édesebben szereti, 10-15 dkg csokit lehet tejcsokoládéval helyettesíteni), és ha felolvadt, belekeverem a hideg vízben előzetesen beáztatott zselatint. Ha nem kapható lapzselatin - akkor a kis zacskós zselatinból 1 teljes zacskónyit előzetesen a whiskey-s vízben elkeverek, és abban olvasztom fel a csokoládét.
A felolvasztott csokit hideg vízfürdőbe teszem, hogy mire tojásfehérjét kemény habbá verem, addigra lehűljön - de csak annyira, hogy ne szilárduljon meg.
Ezt követően a hat tojásfehérjét kemény habbá verem és 3-4 menetben a csokimasszához keverem. Ráöntöm az egészet a tortalapra, és hűtőben kb. 3 órát hagyom szilárdulni.
A recept szerint ír whiskey-vel kell készíteni, de szerintem még bourbonnal sem lehet nagyon érezni a különbséget...
A felolvasztott csokit hideg vízfürdőbe teszem, hogy mire tojásfehérjét kemény habbá verem, addigra lehűljön - de csak annyira, hogy ne szilárduljon meg.
Ezt követően a hat tojásfehérjét kemény habbá verem és 3-4 menetben a csokimasszához keverem. Ráöntöm az egészet a tortalapra, és hűtőben kb. 3 órát hagyom szilárdulni.
A recept szerint ír whiskey-vel kell készíteni, de szerintem még bourbonnal sem lehet nagyon érezni a különbséget...
Tejszínes krém
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál porcukor
- 4 lap zselatin (vagy egy kiszacskó)
Hűtőben legalább 3 órát hagyom szilárdulni.
Ha megszilárdult a krém, (lehetőleg holland) kakaóporral szórom meg a tetejét, melyet alkalom szerint papírból kivágott mintával díszítek.
A torta akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
Kicsit időigényesnek tűnik, de mivel úgyis szünetet kell tartani a tortalap sütése és a két krém készítése között, így három részletben készíthető, és így egyszerre kevesebb időt kell a tortával foglalkozni.
Ha megszilárdult a krém, (lehetőleg holland) kakaóporral szórom meg a tetejét, melyet alkalom szerint papírból kivágott mintával díszítek.
A torta akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
Kicsit időigényesnek tűnik, de mivel úgyis szünetet kell tartani a tortalap sütése és a két krém készítése között, így három részletben készíthető, és így egyszerre kevesebb időt kell a tortával foglalkozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése