Csak valahogy macerásnak tűnt. Meg nem is volt őzgerincem. Aztán vettem, de eltűnt. Aztán egy vendégeskedés alkalmával finomat szerettem volna sütni, de nem akartam elmenni vásárolni. És a Métereshez megvolt itthon minden, ami kellett.
Terrinformában sütöttem, két adagban, mert csak egy formám volt (azóta vettem még egyet) egy órán belül megvolt. A krémet vacsora alatt sikerült összehozni (kb. 10 perc alatt), és gyerekfektetés után összeállítottam. Szóval nem volt túl macerás, bár azt azért nem állítom, hogy a brownies nem egyszerűbb.
Ennyi maradt belőle fényképezéshez:

A recept a Kiskegyed Konyha Extrából származik, nekem nagyon beváltak a hagyományos sütireceptjei.
Hozzávalók
A tésztához:
4 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl langyos víz
2 ek kakaópor
1 tasak sütőpor
vaj és liszt a sütőformákhoz
Kivajazzuk a sütőformát és megszórjuk liszttel.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd beleöntjük az olajat és a vizet, és alaposan összekeverjük (kézi mixer, legmagasabb fokozat, 2 perc).
A lisztet a sütőporral összekeverjük, és hozzáadjuk a tojásos masszához.
A tészta felét áttesszük egy másik edénybe és hozzákeverünk 2 ek kakaóport.
Utána felverjük a tojások habját és fele-fele arányban belekeverjük a tésztákba. Én három részletben szoktam a tésztához keverni, mert az én tapasztalatom szerint így kevésbé esik össze a tojáshab.
Beleöntjük a sütőformákba és 165 fokos előmelegített sütőben (légkeveréses) kb. 30 percig sütjük.
Amikor kész, deszkára borítjuk és kihűtjük.
A krémhez:
6 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor (főznivaló)
1 csomag puncs pudingpor
30 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 ek kakaópor
2-4 ek rum
A vajat jó előre kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre puhuljon.
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, és utána belekverünk 1 ek rumot.
3-3 dl tejben megfőzzük a pudingporokat, cukor nélkül.
Amikor kihűltek a pudingok, a cukros vajat elfelezzük és fél-fél adagot belekeverünk mindkettőbe. A puncsoshoz adhatunk még 1 ek rumot és egy kávéskanálnyi piros ételszinezéket.
Összeállítás:
Mind a két tésztából felváltva kb. 1,5-1,5 cm-es szeleteket vágunk és a barnát puncsos krémmel, a sárgát vaníliás krémmel kentjük meg, majd egy tálcán egymás mellé "ragasztjuk" őket.
Nem kell vastagon kenni - ez kb. 3-4 mm vastagon kent krémet jelent.
A végén mindkét krémből kimaradt egy kevés, két ek kakaóport hozzáadva összekeverjük őket, és ízlés szerint még egy kis rumot keverhetünk hozzá.
A méteres rudak tetejét és oldalát ezzel megkenjük.
Egy éjszakát (de legalább 3-4 órát) hűtőbe kell tenni, és másnap szeletelni. Ferdén kell vágni, kb. 30 fokos szögben, akkor lesz csíkos. Nyugodtan fel lehet az egészet szeletelni, nem szárad ki.
Nagy sikere volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése