2010. szeptember 9., csütörtök

Tökmagos pogácsa


Jó pár éve már, hogy utoljára ettem a Daubner-féle tökmagos pogácsából. Azóta szerettem volna magam is sütni, de valahogy csak most adódott alkalom. (Találtam egy zacskó már lejárt de még nem avas pucolt tökmagot a fiókban...)
Nem olyan lett, mint a Daubner-féle változat, de nem lett rosszabb.

Hozzávalók:
18 dkg Ráma
18 dkg tejföl
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt

10 dkg joghurt
1 tojás + 1 a tetejére
7 dkg tökmag
3 kk tökmagolaj

A Rámát a liszttel elmorzsoljuk, és ízlés szerint sót keverünk hozzá. Utána a telfölben elkeverjük az élesztőt, a tökmagolajat, a joghurtot és a tojást, majd összedolgozzuk a rámás liszttel.
A tökmagot ezután szórjuk bele, és ezzel is kicsit gyúrjuk.
Nagyon lágy tészta lesz, ezért a tetejét liszttel kicsit megszórjuk és hűtőben legalább 2 órát kelesztjük.
Ha jól megkelt, alaposan belisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cm-esre nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét egy felvert tojással, valamivel kidíszítjük (én lenmagot szórtam rá), aztán be a sütőbe.
175 fokon aranybarnára kell sütni (kb. 15 - 20 perc).
Ha kihűlt, zárható dobozba lehet rakni, és két nap múlva is isteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése