2011. március 29., kedd
Dióka
Ennek a süteménynek a receptjét 19 éve őrzöm. Még gyakornok voltam, amikor az egyik kolléganőnk névnapjára (Juditnak hívják) ilyet hozott. Akkor mindenki elkérte a receptjét, mert ANNYIRA finom volt. Kíváncsi vagyok, vajon a többiek hány év után szánták rá magukat, hogy megsüssék...
Mert hát nem egy ripsz-ropsz-elkészítem sütiről van szó. Valójában maga a tészta és a krém elkészítése nem egy bonyolult dolog. Ami időigényessé tszi, az az, hogy egyrészt mindegyik darabbal külön kell foglalkozni, másrészt mindegyik dióka 2 részből áll, tehát 30 darabért 60-szor kell ugyanazt a műveletet eljátszani. De megéri!
A megadott mennyiség kb. 28-30 diókához elég.
Tészta:
15 dkg vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
15 dkg liszt
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
+ kb. 10 dkg szárazbab a sütéshez
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, belekeverjük a porcukrot, utána a darált diót és jól összegyúrjuk.
Aztán a dióformákat megvajazzuk, belisztezzük, belenyomkodjuk a tésztát - nem túl vékonyan, de nem is túl vastagon - ügyelve arra, hogy legyen benne egy csinos kis mélyedés a később belekerülő krémnek. Ebbe a mélyedésbe aztán szárazbabot teszünk, hogy ne emelkedjen meg a tészta a sütés során.
Tepsibe tesszük a formákat és 150 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
Ha kivettül a sütőből, kb. 2-3 perc után egy késsel kiszedjük a babokat, utána óvatosan kirázogatjuk a féldiókat.
Aztán kihűtjük az összeset.
Ezalatt elkészítjük a krémet:
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor
2 ek kristálycukor
1/4 liter tej
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
esetleg egy kis rum vagy rumaroma
A pudingporból, a kristálycukorból és a tejből jó sűrű pudingot főzünk.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd ha kihűlt a puding, a két krémet alaposan összekeverjük.
A krémmel megtöltjük a féldiókat és kettesével összeragasztjuk.
Most jön a legnehezebb része: fél napra betesszük a hűtőbe!
Na, aki eddig kibírta, hogy vajazta, lisztezte, megsütötte, kenegette, elmosogatta, és még várt is vele egy fél napot, az igazán megérdemli, hogy övé legyen az első darab!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése