2011. június 13., hétfő

Bounty torta


Nagyon kókuszos, és nagyon csokis. Mint a Bounty. Csak kevesebb adalékanyaggal :) A neten nem találtam ehhez hasonló kókuszos tésztát, pedig nagyon sok kókuszos tortarecept van. De mindegyik a piskóta- vagy ahhoz hasonló tésztába keveri a kókuszreszeléket, és az nem az igazi. Végül Stahl Judit kókuszos muffinja alapján sütöttem meg a lapokat, némi átalakítással.

Hozzávalók (3 tortalaphoz 26 cm-es tortaformában):
- 6 tojásfehérje
- 22 dkg cukor
- 1 kk sütőpor
- 13 dkg kókuszreszelék
- 13 dkg kókusztejpor
- 6 dkg kukoricaliszt (étkezési keményítő)

A tojásfehérjéket a cukorral nem túl keményre felverjük. A száraz összetevőket összekeverjük, és apránként belekenelezzuk a tojásfehérjékhez. Alaposan összekeverjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük. Tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a tészta harmadát belesimítjuk, majd megsütjük (kb. 12-15 perc). Akkor jó, ha sárgásbarna a teteje. Hideg felületre húzzuk a tortaformából, és még kétszer megismételjük.
Ha teljesen kihűlt meg lehet kenni a csokikrémmel.

Csokikrém hozzávalói:

- 5 dl tejszín
- 40 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj

A tejszínben kis lángon felolvasztjuk a csokoládét, majd a vajat, és ha teljesen kihűlt, kézi mixerrel habosra verjük.

Vigyázat: NAGYON finom!
Egyszer ki fogom próbálni fehércsokis krémmel is... mmm...

2011. június 7., kedd

Spenótos lasagne

Sokáig kerestem egy jó spenótos lasagne receptet a neten, de igazán egyik sem tetszett. Aztán négy-öt recept alapján elkészítettem én is a magamét, és igazán jól sikerült. Kiállta az ínyenc- és válogatós próbát is, vagyis ebédre mindenki evett belőle, és még ízlett is.

Hozzávalók:
A spenótos masszához
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg foagyasztott spenót (vagy leforrázott és kicsavart)
1 dl tejszín
1 dl joghurt
1 dl tej
1 tk étkezési keményítő
só, bors

A besamlehez

4 dkg vaj
4 dkg liszt
7 dl tej
só, szercsendió

Az összeállításhoz:

20 dkg juhtúró
15-20 dkg trappista (típusú) sajt
25 dkg lasagne-lap


A hagymát kockára aprítjuk és kis olajon üvegesre pirítjuk. Beleszórjuk az apróra vágott fokhagymát, és a kicsavart spenótot. Kicsit elkeverjük, utána belekeverjük a tejszínt, a tejfölt és a tejet, beleszórjuk a borsot és a sót, és kicsit összefőzzük.
jól meg lahat sózni-borsozni, mert a besamel és a tészta együtt felveszi a sok fűszert.
Ha túl folyékony, egy pici tejben elkeverünk egy teáskanálnyi keményítőt. és azzal besűrítjük.

Közben feltesszük a vizet forrni a tésztának. Ugyan a lasagne lapok dobozán az áll, hogy nem szükséges előfőzni, szerintem nem ártott a lapoknak egy kis előfőzés. Már csak azért sem, mert így kicsit megdagadtak, és jobban látszott a tepsiben, hogy mekkora helyet vesz el 1-1 lap.
Sós vízben 2-3 percig főztem, és miután kiszedtem őket, hideg vízzel leöblítettem, hogy ne ragadjanak össze (összeragadtak, de nem volt vészes.)

Elkészítjük a besamelt: 4 dkg vajon 4 dkg finomlisztet kissé megpirítunk, felengedjük kb. 7 dl hideg tejjel, picit sózzuk, teszünk bele egy kis őrölt szerecsendiót, besűrítjük, és már kész is.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és elkészítjük a lasagnát:
Egy tepsi aljába teszünk pár evőkanál besamelt, és letesszük az első lasagne lapokat.
Nekem a 20*30 cm-es jénaiba 2 db lasagne lap fért el, egy kicsit szétszabdalva.
A lapra ezután spenótos szószt kanalazunk, elkenjük, majd vékonyan megszórjuk juhtúróval, utána teszünk ré néhány kanál besamelt.
Aztán ezt ismételjük, amíg van lasagne lap. Az én lasagnám 5 rétegű lett + 2 lap a tetején.
A legutolsó lapot csak besamellel kenjük meg, és megszórjuk jó sok sajttal.
Aztán betesszük a sütőbe, és kb. 20 perc múlva kész lesz. (Amikor aranybarna lesz a tetején a sajt).

Hát ennyi, nagyon finom és gyorsan elfogy. :)

2011. június 3., péntek

Kókuszos - fehércsokis keksz


Azt szeretem az angolszász sütikben, hogy nem kell velük sokat foglalkozni. Még a tojást sem kell különválasztani. Összekeverjük a hozzávalókat, kiporciózzuk sütőpapírra, vagy egyszerűen beleöntjük a tepsibe, és már készen is vagyunk, a többit a sütő elintézi. De amilyen egyszerűek, annyira finomak is!
Ez a kókuszos, ami Donna Hay remekműve, olyan jól sikerült, hogy még szerencse, hogy két adaggal sütöttem belőle, így nem sajnáltam elvinni egy adagot, ahogy azt ígértem, a pedagógusnapi ünnepségre.

Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 22 dkg kristálycukor
- 1 nagy tojás
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 8 dkg kókuszreszelék
- 10 deka apróra darabolt fehércsoki

A vajat a kristálycukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a tojást is.
Hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd a lisztet és a sütőport is.
Végük belekeverjük a csokit is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kb. diónyi nagyságú halmokat kanalazunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percik sütjük. Akkor jó, ha az alja már aranysárga, a teteje még valószínűleg nem lesz olyan, sőt maga a süti is még nagyon puha ilyenkor - de már kész van. Túlsütni nem szabad!
A sütőből kikéve még kb. 5 percig a tepsiben kell hagyni, addigra megszilárdul.