2010. július 13., kedd

Meggyes pite

Idén két és fél kiló meggyünk termett. (Tavaly tíz és fél.) A felében ennek is kukacok tanyáztak, így mit tehet az ember, kimagozza. De ha már kimagozta, és megállapította, hogy nagyon savanyú, akkor is, ha figyelembe vette, hogy ez meggy (tehát alapból savanykás), mit tehet: megsüti süteménynek.


A süti finom volt, a recept egyszerű:

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 60 dkg magozott meggy és/vagy cseresznye lehetőleg friss vagy fagyasztott)
  • 0,5 cl rum
  • fél zsacskó sütőpor
Elkészítése: A margarint a cukor 2/3-ával habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojások sárgáját, aztán kanalanként a rumot.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, és kb. negyedét összekeverjük a margarinos masszával.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukor 1/3-ával.
Felváltva a liszttel 2-3 körben hozzáadjuk a margarinos masszához. Azért jó így készíteni, mert kevésbé esik össze a hab, mintha először csak a lisztet, utána csak a habot kevernénk bele.
Az eredeti receptben nincs sütőpor, úgy is kipróbáltam, de sütőporral kicsit lazább a tésztája.

Ha kész a keverés, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejére rakosgatjuk a lecsöpögtetett gyümölcsöt (nem nagyon kell benyomkodni, lesüllyed magától) és 170 fokon kb. 40 percig sütjük.

Megjegyzem, elég igénytelen a sütésre a tészta, a második adagnál nem figyeltem és legalább negyedórán keresztül 250 fokon csak felülről melegített a sütő (mert az apró felfedező legkedvesebb játéka a sütőgombok tekergetése), aztán gyorsan átkapcsoltam csak alulról sütésre 170 fokon, és még így sem lett semmi baja a sütinek. A kép is ez utóbbi adagról készült.

Eredeti recept: Príma Konyha 2003/7

Nyári Stella medálok



Mentafagyi és szederszorbet.